Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.
Har du rapporterat in uppgifterna via webbformulär så kan du rapportera om alla uppgifter igen formuläret för samma kvartal och skicka in formuläret igen.
Om du har rapporterat in väldigt många produkter via webbformulär och inte vill rapportera om allt igen, kontakta E-hälsomyndighetens support på 0771-766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Det beror på. Vissa större butikskedjor inom detaljhandeln har centralrapportörer som rapporterar in statistik för hela kedjan. Då behöver du inte göra det.
Om du är osäker på om en centralrapportör finns för ditt försäljningsställe, kontakta vår support på 0771‑766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
För att ändra vilka försäljningsställen som du som centralrapportör ska rapportera för, kontakta vår support på 0771‑766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Kontakta E-hälsomyndighetens support på 0771‑766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Om du slutar sälja läkemedel ska du avanmäla dig hos Läkemedelsverket via deras formulär. Läs mer om avanmälan på Läkemedelsverkets webbplats.
Om du har avanmält dig men ändå får påminnelsemejl kontakta E-hälsomyndighetens support på 0771‑766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Försäljare inom detaljhandeln ska rapportera in sin läkemedelsförsäljning minst en gång per kvartal. Man kan även välja att rapportera månad för månad.
Rapporteringen för varje kvartal ska göras senast i slutet av den månad som följer det kvartal som rapporteringen gäller, alltså:
- 30 april för kvartal 1
- 31 juli för kvartal 2
- 31 oktober för kvartal 3
- 31 januari för kvartal 4
Försäljare inom partivaruhandeln ska rapportera sin försäljning minst en gång i månaden, men gärna oftare.
Ja, du ska rapportera statistik även om du inte har sålt någon förpackning, förutsatt att försäljningsstället är anmält som försäljare hos Läkemedelsverket. Rapporteringen måste göras via webbformuläret (ej via fil).
Om ni vill sluta läkemedel permanent, ska det avanmälas till Läkemedelsverket via deras webbplats.
Du måste ange samma butiksidentitet, det vill säga GLN-kod, som du angett på din anmälan till Läkemedelsverket.
Om du inte kommer ihåg din GLN-kod, kontakta vår support på 0771-766 200 eller registrator@ehalsomyndigheten.se.
Apotekslistan är en sammanställning med apoteksuppgifter för vårdgivare.
I listan kan man hitta information apotekens namn, postadress, postort, besöksadress, besöksort, län, kommun, telefonnummer för att ringa in recept, telefonnummer för allmänheten och öppettider.
Vårdgivare kan prenumerera på Apotekslistan. Du ansöker om att bli prenumerant genom att fylla i en beställningsblankett och skicka den till eHälsomyndigheten.
Information om öppettider för alla Sveriges apotek finns att läsa på Sveriges Apoteksförenings webbplats.
Nej. Vårdnadshavare behöver ingen skriftlig fullmakt för att sköta sitt minderåriga barns apoteksärenden.
Information om vem som är vårdnadshavare hämtas från folkbokföringen.
Varje dag publicerar E-hälsomyndigheten en exportfil från VARA. Exportfilen består av dagsaktuell information om läkemedel för humant och veterinärt bruk.
Informationen hämtas från olika källor som till exempel Läkemedelsverket, läkemedelsleverantörer, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) och är granskad av E-hälsomyndigheten.
Dessutom ingår förbrukningsartiklar inom förmånen (till exempel stomibandage, teststickor för blodsocker, infusionspumpar) och prisnedsatta livsmedel enligt Läkemedelsverkets föreskrifter.
Förskrivning innebär att en läkemedelsordination skrivs ut på recept.
Förskrivningsrätt definierar vem som får skriva recept på ett visst läkemedel .
Läkemedelsverket ansvarar för att rätt yrkeskategorier (till exempel läkare, sjuksköterskor, tandläkare) har möjlighet att skriva recept på ett visst läkemedel. Endast läkare har en generell rätt att förskriva läkemedel.
Alla förpackningar i det nationella produkt- och artikelregistret VARA har en artikelbenämning. Artikelbenämningen sätts samman av information från flera olika fält. För ett läkemedel består artikelbenämningen av
- produktens handelsnamn (läkemedelsnamn)
- läkemedelsform (till exempel brustablett)
- styrka (till exempel 500 milligram).
Om läkemedlet berörs av parallellhandel (det vill säga parallellimport eller parallelldistribution) ingår även en uppgift om vilket företag som säljer den aktuella förpackningen.
Informationen når förskrivare genom Svenska Informationstjänster för Läkemedel (Sil). Sil uppdateras och publiceras varje vardag och använder sig av VARA exportfil.
Informationen måste registreras i LiiV senast på fredagen (klockan 15.00) för att den ska finnas i måndagens Sil-leverans. Detta gäller under förutsättning att informationen är korrekt i LiiV.
Ja, det går bra för apoteksaktörerna att sälja förpackningar med gammalt varunummer.
Ja, det är viktigt att ni ändrar varunummer i rätt ögonblick i LiiV. Apoteksaktörernas beställningar baseras nämligen på aktuellt varunummer för en viss förpackning. Det innebär att varunummerbytet måste synkas med distributören. Annars är risken stor att beställningen avvisas av distributören.
I registret VARA finns alla läkemedel samt förbrukningsartiklar och livsmedel som ingår i högkostnadsskyddet.
Syftet med VARA är att förse vård och apotek med uppdaterad och kvalitetssäkrad information för förskrivning och expedition av recept.
Det är enligt lagen om nationell läkemedelslista, som trädde i kraft 1 maj 2021, tillåtet att spara uppgifter i upp till 5 år, därefter gallras uppgifterna. Det innebär att du kommer att kunna se dina uppgifter i till exempel Läkemedelskollen 5 år bakåt i tiden, men det är inte möjligt fullt ut förrän 2026. De uppgifter som sparades innan lagen trädde i kraft gallras enligt tidigare regler.
Du loggar in och skapar en motivering via webbgränssnittet för KLAS. Du som är ansluten till SITHS-kort loggar in med det, annars kan du använda e-legitimation för att komma åt motiveringsformuläret.
Motiveringen sänds in till Läkemedelsverket först när ett apotek har skapat och skickat in en licensansökan för ärendet.
För mer information om hur motiveringen ska fyllas i, se vår användarhandledning som finns på startsidan för KLAS.
- chevron_left
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 13
- chevron_right