Illustration vanliga frågor

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vi brukar få. Du kan sortera dem per ämne i rullmenyn.

Om det redan finns ett registrerat samtycke för den valda patienten framgår detta med en ikon vid patientinformationen.

Nej, ett registrerat samtycke är enbart möjligt för person över 18 år.

I Förskrivningskollens användarmanual för fritidsförskrivning kan du läsa om hur ett registrerat samtycke kan inhämtas. 

Det är du som förskrivare som informerar din patient om att hen har möjlighet att besvara din förfrågan om registrerat samtycke i Läkemedelskollen och att förfrågan finns tillgänglig i upp till sju dagar. Informera även om att patienten när som helst kan avsluta det registrerade samtycket. Detta görs via Läkemedelskollen. Läkemedelskollen nås via 1177.se eller lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se.

Arbetsplatskod är obligatoriskt att ange vid förskrivning i Förskrivningskollen. Är du osäker på vilken arbetsplatskod som du ska använda, kontakta den regionala arbetsplatskodsadministratören för den region som du är folkbokförd i. Har du tidigare haft en streckkod på dina receptblanketter? I så fall är de 7 första siffrorna din personliga förskrivarkod. De efterföljande siffrorna, från position nummer 8 och framåt, är arbetsplatskoden. Arbetsplatskoden består av 6–13 tecken. 

Du behöver en dator och är du fritidsförskrivare behöver du även ha en smartphone för legitimering med Freja e-id plus. 

Högkostnadsskyddet för läkemedel gäller för de allra flesta läkemedel på recept. På Fass.se kan du själv se om ditt läkemedel ingår i förmånen.

Har du andra frågor som gäller förmånsreglerna kan du kontakta Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) via registrator@tlv.se.

Nej, det finns flera högkostnadsskydd i Sverige. Högkostnadsskyddet för läkemedel och andra varor gäller endast för receptbelagda förmånsköp.

Frikort för öppenvårdsbesök gäller för all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus.

Kontakta den region där du ska få vård eller där du fick vård om du har frågor om högkostnadsskyddet eller frikortet för öppenvårds besök.

Dina förmånsberättigade läkemedelsköp registreras automatiskt i högkostnadsdatabasen.

I tjänsten Läkemedelskollen kan du se ditt högkostnadsskydd och hur mycket du har betalat under högkostnadsperioden.

Nej, du kan hämta ut dina läkemedel på valfritt apotek i hela Sverige.

Nej, E-hälsomyndigheten har inte möjlighet att ta fram en kopia på apotekens kvitton.

Det är Försäkringskassan som utreder om du har rätt till svensk läkemedelsförmån. Kontakta Försäkringskassan med din frågeställning.

 

Parallella förskrivningar är två förskrivningar i samma förskrivningskedja som har någon av statusarna aktiv, parkerad eller slutexpedierad. I översiktsvyn framgår att förskrivningarna hör ihop genom en indragen pil till vänster om den senast inlagda förskrivningen.

Ja, det är möjligt att förskriva teknisk sprit. Läs mer om detta i Förskrivningskollens användarmanual, under rubriken Hitta i förskrivnings- och uttagsinformationen – Bra att känna till

Förskrivningskollen är inte anpassad för små skärmar och touch screen. Därför finns det ett rekommenderat systemkrav på hög upplösning (1920x1080 pixlar), stor fysisk skärmyta (14”) samt mus eller pekplatta (pekdon med hög precision). Det är därmed inte möjligt att använda Förskrivningskollen i din mobiltelefon eller surfplatta, om du är förskrivare utan vårdgivare behöver du en smartphone för inloggningssteget via Freja e-id plus.

Upp till 1 425 kronor betalar du 100 procent av kostnaden för receptbelagda läkemedel och andra varor. Dina kostnader minskar därefter stegvis under en tolvmånadersperiod. Under denna period betalar du aldrig mer än 2 850 kronor.

När den sammanlagda läkemedelskostnaden före rabatt uppgår till 6 994 kronor har du själv betalat 2 850 kronor. Du får då frikort för resten av den innevarande tolvmånadersperioden.

Läs mer om högkostnadsskyddet

Du som har uppnått frikort under 2023 behåller ditt frikort perioden ut. Först därefter går du in i den nya trappan.

De licensläkemedel som har fått särskilda tillstånd utfärdade, hittar du här: Särskilt tillstånd att expediera recept när generell licens finns | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)

Apotek kan lämna ut icke-godkända läkemedel mot recept om Läkemedelsverket har utfärdat ett särskilt tillstånd. Det krävs även att det finns en beviljad generell licens. Det gäller oavsett vilken apoteksaktör som har ansökt.

För att apotek ska få expediera recept på icke godkända läkemedel krävs i regel en enskild licens. Läkemedelsverket kan även besluta om ett särskilt tillstånd som gör det möjligt för apotek att expediera recept på icke godkända läkemedel, trots att enskild licens inte har beviljats.

För att expediera ett recept med särskilt tillstånd krävs att apotekspersonalen läser hela beslutet och att villkoren i beslutet följs. Ett särskilt tillstånd är inte ett beslut om licens, men tillståndet innehåller villkor som är kopplade till generell licens. Läkare som skriver recept på icke godkända läkemedel som omfattas av det särskilda tillståndet kan göra det lättare för apotek att kontrollera om en generell licens finns. Det görs genom att referensnummer eller diarienummer för vårdenhetens generella licens på receptet.

E-hälsomyndigheten ställer inga krav på att fullmakt måste vara digital, dvs en fullmakt behöver inte registreras i E-hälsomyndighetens fullmaktsregister. Fullmakt är inte heller ett krav för att apoteken ska kunna lämna ut läkemedel till ett ombud. Det finns inte några föreskrifter som reglerar att det måste finnas en fullmakt för att ett recept ska kunna expedieras eller hur identitetskontrollen av den som ska hämta ut ett läkemedel ska gå till.

Det är alltid upp till apotekspersonalen att ta ställning till vilka kontroller som behöver göras i det enskilda fallet för att de ska kunna försäkra sig om att de lämnar ut läkemedel till rätt person. Kontakta aktuellt apotek för att diskutera hur situationen kan lösas när digital fullmakt saknas eller inte kan registreras.