Sålda mängder läkemedelssubstanser med möjlig miljöpåverkan
Statistiken omfattar referensår 2015–2023 och redovisar såld mängd i kilogram per läkemedelssubstans. Särskilda förorenande ämnen redovisas i kilogram bassubstans (utan salter och vattenmolekyler).
Statistiken omfattar referensår 2015–2023 och redovisar såld mängd i kilogram per läkemedelssubstans. Särskilda förorenande ämnen redovisas i kilogram bassubstans (utan salter och vattenmolekyler).
För de flesta läkemedelssubstanser är kunskapen om miljöpåverkan bristfällig. E-hälsomyndigheten har därför inte gjort någon klassning utifrån eventuella miljörisker för de drygt 1 400 redovisade substanserna och statistiken innehåller även substanser som kan ha mycket liten eller ingen miljöpåverkan.
Metoden har utvecklats av E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket. Statistiken reviderades i oktober 2024. Metoden är fortfarande under utveckling och ytterligare revideringar kommer sannolikt att ske.
Särskilda förorenande ämnen (SFÄ)
I den nationella listan för särskilda förorenande ämnen (SFÄ) som Havs- och vattenmyndigheten föreskrivit om ingår ämnen som finns i bevakningslistan för ytvatten eller som Sverige bedömer släpps ut i sådana mängder att de skulle kunna förhindra att målen kring ekologisk status inte uppfylls. På SFÄ-listan ingår fem aktiva substanser som finns i läkemedel och som ska klassificeras i ytvatten kopplat till ekologisk status: diklofenak, ciprofloxacin, etinylestradiol (17-alfa-etinylöstradiol), estradiol (17-beta-östradiol) och imidakloprid.
Ciprofloxacin är ett så kallat bredspektrumantibiotikum som verkar mot många olika sorters bakterier. Substansen används huvudsakligen vid svårare urinvägsinfektioner. Läkemedel med substansen är receptbelagda och säljs mot förskrivning och rekvisition. Spridning av ciprofloxacin till miljön innebär risk för selektion av resistenta bakterier. Under 2023 såldes 2 382 kg av substansen ciprofloxacin. Sedan 2015 har försäljningen minskat med 16 procent.
Diklofenak verkar antiinflammatoriskt och smärtlindrande och räknas till substansgruppen NSAID (Icke-steroida anti-inflammatoriska medel). Läkemedel med diklofenak säljs mot förskrivning och rekvisition, och även som egenvårdsläkemedel på apotek och i vissa livsmedelsbutiker, kiosker med mera. Diklofenak bryts ned långsamt i miljön. Den akuta toxiciteten för vattenlevande organismer bedöms vara hög. Under 2023 såldes 2 176 kg av substansen diklofenak. Sedan 2015 har försäljningen minskat med 51 procent.
Estradiol är ett östrogent steroidhormon som används i läkemedel för behandling av klimakteriebesvär. Läkemedel med substansen säljs mot förskrivning och rekvisition och som egenvårdsläkemedel. När estradiol sprids i miljön finns risk för att det orsakar störd könsutveckling och fortplantningsförmåga hos fiskar, grodor och andra vattenlevande djur. Under 2023 såldes 64 kg av substansen estradiol. Sedan 2015 har försäljningen ökat med 20 procent.
Etinylestradiol är ett halvsyntetiskt östrogen som används i p-piller men även i läkemedel mot klimakteriebesvär med mera. Läkemedel med substansen är receptbelagda och säljs mot förskrivning och rekvisition. Etinylestradiol är svår för kroppen att bryta ner och en stor del av det som intas lämnar kroppen och hamnar i avloppet. När etinylestradiol sprids i miljön kan det finnas risk för att det orsakar störd könsutveckling och fortplantningsförmåga hos fiskar, grodor och andra vattenlevande djur. Under 2022 såldes 3,1 kg av substansen etinylestradiol. Sedan 2015 har försäljningen minskat med 17 procent.
Imidakloprid är ett insektsgift tillhörande gruppen neonikotinoider. När substansen sprids i miljön påverkas insekter som lever på land och i vatten. Då imidakloprid visat sig skadligt för bin och andra pollinatörer förbjöds det av EU-kommissionen 2018 för användning som växtskyddsmedel utomhus. Imidakloprid förekommer i djurläkemedel mot parasiter och säljs mot förskrivning och rekvisition samt som egenvårdsläkemedel. Under 2023 såldes 136 kg av substansen imidakloprid. Sedan 2015 har försäljningen ökat med 40 procent.