Läkemedelsprisindex

Läkemedelsprisindex är ett månadsindex som tas fram baserat på E‑hälsomyndighetens läkemedelsstatistik och ingår i Statistiska centralbyråns, SCB:s beräkningsmodell för konsumentprisindex (KPI).

Prisindexet redovisas även som årsmedelvärden. Index utgår från december 2005 (index=100).

Läkemedelsprisindex visar apoteksaktörernas utförsäljningspris inklusive moms för försäljning av humanläkemedel (egenvård och förskrivning). Som jämförelse visas även läkemedelsprisindex för försäljning av djur- och humanläkemedel (egenvård och förskrivning). Egenvårdsförsäljning av läkemedel på annat ställe än apotek, handelsvaror inom förmånen och läkemedel som sålts inom slutenvården och öppenvårdsrekvisition ingår inte i beräkningen av indexet.

lakemedelsstatistik.jpg

Under perioden 2005–2011 var förändringarna i läkemedelsprisindex små. Perioden 2012–2021 präglades av en lägre kostnad på läkemedel. Läkemedelsprisindex nådde en lägsta notering i maj 2021 då index var 84,89 för försäljning av humanläkemedel och 85,61 för försäljning av djur och humanläkemedel.

Den högre inflationen under perioden 2022–2024 märks även i läkemedelspriserna och ett stigande läkemedelsprisindex. I december 2024 var läkemedelsprisindex för försäljning av humanläkemedel 90,44 och för försäljning av djur och humanläkemedel 91,35.

Prissättningen av läkemedel är delvis styrd genom myndighetsbeslut. Staten subventionerar läkemedel bland annat för att alla ska ha tillgång till bra och effektiva behandlingar. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) prövar vilka läkemedel som ska vara subventionerade och omfattas av högkostnadsskyddet. Läkemedelsföretag skickar in en ansökan om subvention till TLV som sen beslutar om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånerna och till vilket pris. För läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånerna råder fri prissättning.