Socialstyrelsen vidareutvecklar Nationella informationsmängder (NIM)

Tolv nya nationella informationsmängder (NIM) tillgängliggörs nu i NGS-tjänsten och ersätter de tidigare publicerade NIM:arna.

Socialstyrelsen fortsätter kontinuerligt arbetet med de nationella informationsmängderna och det finns möjlighet att lämna synpunkter löpande. Socialstyrelsen arbetar med att anpassa den Nationella informationsstrukturen (NI) till nya förhållanden, till exempel European health data space (EHDS) och lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. Arbetet kommer att fortgå och Socialstyrelsen kommer att publicera fler NIM:ar under hösten 2024.

Arbetet med NI fokuserar nu på att tydliggöra hur hälsodata ska struktureras för att kunna användas, återanvändas och delas på ett effektivt sätt genom hela vård- och omsorgsprocessen. Det primära syftet med NIM:arna är att underlätta informationsutbytet och återanvändandet av hälsodata för specifika behov. Detta innebär ett delvis förändrat syfte med NI och Socialstyrelsen kommer att fortsätta att arbeta med och vidareutveckla hur NI kan stödja arbetet med semantiskt interoperabilitet.