Strategisk samordningsgrupp för nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg
Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten, har tagit initiativ till en strategisk samordningsgrupp som ska arbeta med nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg.
I gruppen finns representanter för regioner, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), myndigheter och andra organisationer. Samordningsgruppen har redan haft två möten med det första i början av sommaren 2024 och det andra i september.
Till samordningsgruppen är E-hälsomyndighetens övriga råd knutna. Dessa är Nationellt råd för interoperabilitet samt Nationellt arkitekturråd. Råden ska bereda ärenden som rör informationsarkitektur, organisation, lösning och teknik, med fokus på interoperabilitet inom den nationella digitala infrastrukturen.
Skapar tydlighet om ansvar och målbild
Samordningsgruppen ska underlätta och effektivisera samarbetet mellan de aktörer som spelar avgörande roller för att införa en nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg. Gruppen ska också bidra till att skapa tydlighet om vem som har ansvar för vad och bidra till en enhetlig styrning av arbetet.
En viktig del i gruppens arbete är att väga samman de olika aktörernas perspektiv för att få en gemensam målbild kring den nationella digitala infrastrukturen i sektorn.
Driver utvecklingen av infrastrukturen
E-hälsomyndigheten har regeringens uppdrag att driva utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård inklusive tandvård och omsorg. Att utforma infrastrukturen är en komplex process. Det kräver ett brett samarbete inom sektorn där olika behov och förutsättningar tas om hand.
Den digitala infrastrukturen omfattar hela landet. Den inkluderar hårdvara, it-funktioner, standarder, specifikationer och lagar. Den består också av processer som säkerhet och stödjande funktioner samt grundläggande tjänster som till exempel katalogtjänster, e-legitimation och behörighetslösningar som är nödvändiga för att information ska kunna utbytas säkert och effektivt. Tillsammans bildar detta en fungerande helhet.
En nationell digital infrastruktur för sektorn behöver vidare förhålla sig till Ena – Sveriges digitala infrastruktur. EU-förordningen om det europeiska hälsdataområdet (EHDS) har också stor betydelse och innebär omfattade skyldigheter för medlemsländerna när det gäller att tillgängliggöra hälsodata.
Ökar patientsäkerheten
Målsättningen för den nationella digitala infrastrukturen är att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all hälso- och sjukvård och tandvård samt omsorg oavsett huvudman och oavsett var i landet vården bedrivs. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten samtidigt som det ger individen bättre insyn och kontroll över sina egna hälsodata.