Sverige behöver en nationell digital lägesbild för sjuktransporter

Sverige behöver nationell digital lägesbild för sjuktransporter vid större krissituationer eller händelser som involverar flera regioner och under längre tid. Det framkommer i en kartläggning som E‑hälsomyndigheten, tillsammans med Socialstyrelsen, haft i uppdrag av regeringen att genomföra.

Bild_Sverige behöver en nationell digital lägesbild för sjuktransporter

– Idag saknas både tekniska och juridiska förutsättningar för att dela information mellan sjukvårdsaktörer. Det gör det svårt att få en nationell lägesbild över sjuktransporter. Vi ser att data behöver tillgängliggöras samt utreda om det behövs lagändringar. Till exempel ser vi ett behov att införa en skyldighet för regionerna att dela data, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E‑hälsomyndigheten.

E‑hälsomyndigheten och Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga vilka resurser som finns för sjuktransporter samt ta fram ett förslag till plan för nationell samordning av sjuktransporter vid kriser och höjd beredskap. Bland annat föreslår myndigheterna ett digitalt stöd för att skapa aktuella lägesbilder över tillgängliga sjuktransporter och händelser.

Information från flera källor

För att skapa en lägesbild som stöd till nationell samordning av sjuktransporter behövs information från flera olika källor. Det kan till exempel vara sjuktransportorganisationer, kartdata och uppgifter om händelser. För att undvika missförstånd och felaktiga beslut är det viktigt att utveckla nationella gemensamma definitioner och standarder inom sjuktransportområdet.

Fler fordon behövs

Regionerna och staten ansvarar för sjuktransporter i Sverige. De vanligaste transportmedlen är ambulanser, men transporter sker också med helikopter, flyg eller båt.

– För att öka kapaciteten av sjuktransporter vid krissituationer behöver vi få till en sammanhållen planering och samordning. Det behöver utredas närmare hur vissa civila fordon kan, med enklare modifiering, användas för transport. Det kan även handla om regionbussar som justeras för att kunna förflytta skadade eller tåg som byggs om till mobila sjukvårdsenheter för att kunna transportera patienter under längre sträckor, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Kartläggningen har nu lämnats över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

– Sjukvården fyller en samhällsviktig funktion vid kris och krig och sjuktransporter måste fungera effektivt. Socialstyrelsen och E‑hälsomyndigheten har därför haft regeringens uppdrag att kartlägga de nationella resurserna som finns och lämnar förslag på åtgärder som de identifierat för att skapa en nationell samordnad plan för sjuktransporter. Vi kommer nu skyndsamt att bereda frågan och överväga nästa steg, säger Acko Ankarberg Johansson.