Fyra nationella arbetsgrupper för framtidens hälsodata

Det nationella rådet för interoperabilitet har under våren inrättat fyra nya arbetsgrupper för att fördjupa arbetet med att stärka svensk hälsodata i linje med EU:s specifikationer.

 
– Arbetet syftar till att ta fram förslag på konkreta åtgärder för att svenska hälsodata ska kunna vara i enlighet med EU:s specifikationer för de fem prioriterade informationsmängderna, säger Rodabe Alavi, utredare på E‑hälsomyndigheten, som samordnar rådets arbete och bistår ordföranden Annemieke Ålenius.

En av grupperna genomför en gap-analys av nuläget inom fem prioriterade områden i den europeiska patientöversikten: uppmärksamhetsinformation, aktuella diagnoser, läkemedelsinformation, pågående åtgärder och medicintekniska produkter.

Två andra grupper arbetar med att ta fram nationella kodverk inom området grundläggande information – bland annat för typ av verksamhet och utbud av vårdtjänster. Den fjärde gruppen utvecklar en nationell arkitektur för informationslokalisering och tjänsteadressering, inklusive API-specifikationer.

Ett brett engagemang behövs

Arbetsgrupperna bemannas av experter från hela sektorn. Du kan följa arbetet på rådets och arbetsgruppernas samarbetsytor, och även anmäla ditt intresse för att aktivt delta i en arbetsgrupp.

– Vi vill att arbetsgrupperna speglar hela sektorns kompetens, och vi välkomnar fler att engagera sig i arbetet, säger Rodabe Alavi.

Lyssna på Rodabe Alavi på Vitalis

Vill du veta mer? Välkommen att lyssna på Rodabe Alavi på Vitalis den 22 maj kl. 13.00. Lär dig mer om arbetet inom det nationella rådet för interoperabilitet, vilka de prioriterade insatserna för 2025 är, samt hur du själv kan bidra till utvecklingen.