Ett år av samarbete för en nationell digital infrastruktur
E-hälsomyndigheten driver utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård och omsorg. Ett nära samarbete mellan statliga, regionala och privata aktörer är en förutsättning för att skapa en välfungerande digital infrastruktur som gynnar hela vårdkedjan. Insatser för en nationell digital infrastruktur har präglat E-hälsomyndighetens arbete under 2024. Det visar myndighetens årsredovisning som nyligen publicerats.
Under 2024 har arbetet med nationell digital infrastruktur präglats av samarbete mellan aktörer inom hälso- och sjukvården. I april tog E-hälsomyndigheten fram en färdplan som beskriver hur arbetet för en nationell digital infrastruktur kan fortsätta. Det resulterade i ett följduppdrag för att konkretisera hur infrastrukturen kan genomföras i linje med förordningen om det europeiska hälsodataområdet.
Det europeiska hälsodataområdet har varit en drivande faktor under förgående år, då förordningen träder i kraft den 26 mars i 2025 och börjar tillämpas 26 mars 2027.
– För E-hälsomyndigheten har det inneburit ett intensivt förberedande arbete i form av analys och utredning, utveckling och samverkan där myndigheten bland annat inrättat ett nationellt råd för interoperabilitet inom hälso- och sjukvård som ska identifiera och prioritera nationella behov av standardisering för sektorn, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.
Den nationella läkemedelslistan, som är en del av infrastrukturen, fick under året de första anslutna aktörerna. Fyra regioner, en privat aktör, ett apotek och en nationell vårdtjänst har påbörjat anslutning under 2024. Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande källa till information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel.
Förberedelser för Fritidskortet
Under 2024 har E-hälsomyndigheten förberett tjänsten Fritidskortet. Den första versionen av tjänsten är planerad att lanseras under hösten 2025. Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökade möjligheter att delta i idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Uppdraget genomförs tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Kulturrådet.