Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan

Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E‑hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.

Precis som i regionerna Västra Götaland och Stockholm får Region Skånes behöriga medarbetare i första steget möjlighet att ta del av information från Nationella läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet. I nästa steg kan medarbetarna även skapa förskrivningar i läkemedelslistan.

– Skåne är den tredje regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system. Det innebär att de tre största regionerna, som täcker omkring hälften av Sveriges befolkning, nu är anslutna till Nationella läkemedelslistan, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten.

På E‑hälsomyndighetens webbplats finns en funktion som visar hur anslutningen till Nationella läkemedelslistan går. Här kan du se vilka regioner, apotek, privata vårdaktörer och nationella tjänster som har anslutit sina system.

Om Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande informationskälla som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Det är det första steget i en nationell digital infrastruktur.

Målet är att Nationella läkemedelslistan ska vara en självklar och gemensam informationskälla i en patients läkemedelsbehandling vilket leder till ökad patientsäkerhet. Alla vård- och apoteksaktörer ska enligt lag vara fullt anslutna till Nationella läkemedelslistan senast den 1 december 2025.