Öppna data om läkemedelsförsäljning ger nya möjligheter
Nu finns statistik över läkemedelsförsäljning publicerad i en statistikdatabas på E‑hälsomyndighetens webbplats. Där kan vem som helst hämta data och använda den fritt utan kostnad.
Bakgrunden till att statistiken nu finns på webben är det som brukar kallas öppna data‑lagen och som innebär att myndigheter bör tillgängliggöra sina offentliga data. Tanken är att öppna data ska bidra till innovationer som bygger på digital information och till ökad öppenhet i offentlig förvaltning.
– E-hälsomyndigheten samlar in stora datamängder från läkemedelsförsäljningen i Sverige. I statistikdatabasen på vår webb kan vem som helst kostnadsfritt hämta statistik som öppen data. Där finns mycket intressant information som allmänheten, forskare, företag och andra kan ta del av, säger Rebekka Persson, enhetschef på E‑hälsomyndigheten.
Innehåller receptbelagda och receptfria läkemedel
Databasen innehåller uppgifter om försäljning av både receptbelagda och receptfria läkemedel. Målet är att ge en helhetsbild över läkemedelsförsäljningen i landet med de variabler som är mest centrala. Användaren väljer själv vilka variabler som ska sökas fram och kan sedan jämföra och exportera de delar som är av intresse.
I databasen finns i dag uppgifter om förskrivning, egenvårdsläkemedel och rekvisition av läkemedel till människor och djur.
Nu finns statistik för åren 2019–2023 i databasen, förutom för egenvårdsläkemedel som redovisas för den längre tidsserien 2010–2023. Databasen kommer att utökas med fler tabeller och på sikt är ambitionen att även erbjuda så långa tidsserier som möjligt.
Substanser med möjlig miljöpåverkan är senaste tillskottet
Uppgifter om sålda mängder läkemedelsubstanser med möjlig miljöpåverkan är den senaste statistiken som publicerats som öppna data på myndighetens webbplats.
– Miljöstatistik är efterfrågad och har potential att vara till stor nytta för samhället. Faktiska försäljningsdata för läkemedel kan exempelvis användas av forskare, regioner, myndigheter och reningsverk för att beräkna vilka halter av läkemedelsubstanser med möjlig miljöpåverkan som kan förväntas nå ut i miljön, exempelvis i våra vattendrag, säger Rebekka Persson.
E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket har sedan tidigare tagit fram en beräkningsmodell för att sammanställa statistik om aktiva läkemedelssubstanser som har expedierats på apotek. Sådana beräkningar har tidigare krävt ett omfattande eget arbete av forskarna.
– Att försäljningsstatistik över mängden enskilda aktiva läkemedelssubstanser presenteras samlad som öppna data underlättar arbetet för exempelvis forskare på området, säger Rebekka Persson.