Nationellt råd underlättar utbyte av information inom hälso- och sjukvård

Det nya Rådet för interoperabilitet inom hälso- och sjukvård har startat sitt arbete. Rådet samlar experter från hela sektorn och ska identifiera och prioritera nationella behov av standardisering.

Nyhet_Interop_Bild
Nationellt råd för interopreabilitet samlade för sitt första möte hos E-hälsomyndigheten.

Data blir allt viktigare och mängden information ökar. Möjligheten att utbyta information i hälso- och sjukvården utvecklas inte i samma takt.

– Det kommer att gynna hela sektorn när information kan delas och användas mer. Vi får bättre beslutsunderlag, minskad administration och ökad möjlighet till innovation. Nu startar ett forum där frågor om standardisering kan drivas och olika perspektiv vägas samman. Jag ser med stor tillförsikt fram emot rådets arbete, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.

För att utbyte av information ska fungera behövs gemensamma standarder som beskriver hur information ska hanteras på ett tydligt och säkert sätt.

– Som nation behöver vi dessutom förbereda oss för de EU-krav på delning av hälsodata som den kommande förordningen om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS), för med sig. Rådet för interoperabilitet kommer att ha en nyckelroll även i det arbetet, säger Annemieke Ålenius, ordförande för rådet och senior rådgivare på
E-hälsomyndigheten.

På rådets första möte inleds arbetet med att identifiera vilka områden som ger störst nytta att standardisera information inom. För att få konkreta resultat kommer nationella arbetsgrupper att bildas med deltagare från olika aktörer. Ett sådant område är till exempel utbyte av information kopplat till intyg i hälso- och sjukvården.

I rådet samlas deltagare från vårdgivare, professionsföreningar, myndigheter, näringsliv, standardiseringsorgan och akademi, alla med lång erfarenhet av standardisering och informationshantering i hälso- och sjukvården.

E-hälsomyndigheten leder arbetet och samordnar dess möten.

Interoperabilitet – förmåga att samverka

Interoperabilitet handlar om förmågan hos system, organisationer eller verksamhetsprocesser att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra genom att följa överenskomna regler.

Relaterad information