Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet

E‑hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.

E‑hälsomyndigheten arbetar intensivt, i samarbete med andra myndigheter, för att ta fram den digitala tjänsten Fritidskortet, med det övergripande målet att få fler barn och unga att kunna delta i idrott, kultur, frilufts- och föreningsliv tillsammans med andra.

E‑hälsomyndigheten ska ansvara för tjänsten och hantera ansökningar och utbetalningar till organisationer som är anslutna till Fritidskortet.

– Vi har ett bra samarbete med myndigheter och organisationer som är med och utformar Fritidskortet. Tillsammans arbetar vi för att Fritidskortet ska bli så lätt att använda som möjligt, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på
E‑hälsomyndigheten.

Lagförslagen som gått ut på remiss och som E‑hälsomyndighet nu svarar på syftar till att skapa rättsliga förutsättningar för E‑hälsomyndigheten och andra aktörer för att ta fram den digitala tjänsten. E‑hälsomyndigheten tillstyrker lagförslagen, men beskriver tänkbara tillägg och förtydligande i vissa delar.

– Det är en komplicerad process att bygga en sådan här tjänst. Det är därför viktigt att vi är många aktörer inblandade, så att vi tillsammans arbetar för att barn och unga kan få en meningsfull fritid. Vi lanserar den första versionen av Fritidskortet 2025, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten.

E‑hälsomyndigheten samarbetar med Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd. Det finns också en nära dialog med Sveriges kommuner och regioner, Riksidrottsförbundet och Svenskt Friluftsliv.