EU-parlamentet bekräftar tidigare beslut om europeiskt hälsodataområde

EU-parlamentet har nu bekräftat sitt tidigare beslut om att etablera ett gemensamt europeiskt hälsodataområde inom unionen, ett beslut som kommer att påverka hanteringen och delningen av hälsodata inom unionen.

Hand uppräckt inför röstning i EU-parlamentet

Förordningen om gemensamt hälsodataområde (EHDS) ställer höga krav på användning av öppna internationella och gemensamma standarder, något som på sikt gynnar individer, samhällsplanering, forskning och innovationskraft.

Det europeiska hälsodataområdet är ett samarbete inom EU för att göra vården bättre för alla invånare. Målet är förbättra vårdkvaliteten och stärka patienters rättigheter. Tanken är att individer ska kunna röra sig fritt och ha tillgång till sina hälsodata i elektroniskt format, enkelt och gratis.

Robusta strukturer och integritetsskydd

Ett gemensamt regelverk ska också säkerställa att det finns starkt integritetsskydd för enskilda individer. Stor vikt läggs vid informationssäkerhet och robusta strukturer som kan motstå cyberangrepp.

– Vi behöver gemensamt fortsätta att utveckla en nationell digital infrastruktur som uppfyller kraven för det europeiska hälsodataområdet och som möjliggör säker delning av hälsodata. Förordningen ger stora möjligheter men ställer också höga krav, bland annat på vårdgivare. Därför är det avgörande att vi tillsammans skapar så bra förutsättningar som möjligt för genomförandet. För att den digitala infrastrukturen ska fungera effektivt krävs samarbete mellan vårdaktörer, regioner, myndigheter, akademi, näringslivet och mellan länder i Europa, säger Gunilla Nordlöf, E-hälsomyndighetens generaldirektör. 

Nu behöver även EU:s ministerråd ta ett beslut, vilket förväntas ske efter årsskiftet. Förordningen ska därefter publiceras i Europeiska unionens officiella tidning (EUT). Tillämpningen av förordningen kommer ske stegvis.