Nyheter

  1. Fyra nationella arbetsgrupper för framtidens hälsodata

    Det nationella rådet för interoperabilitet har under våren inrättat fyra nya arbetsgrupper för att fördjupa arbetet med att stärka svensk hälsodata i linje med EU:s specifikationer.

  2. Sveriges beredskap ska stärkas med databas för medicintekniska produkter

    E‑hälsomyndigheten har fått i uppdrag att föreslå hur en nationell databas för medicintekniska produkter kan utformas. En bra bild över tillgången på medicintekniska produkter i Sverige är viktigt för vår beredskap och för att säkerhetsställa att vi har tillgång till nödvändiga sjukvårdsprodukter i alla lägen.

  3. Nytt system ska bidra till kortare väntetider för patienterna

    E-hälsomyndigheten har driftsatt en första version av ett nationellt vårdsöksystem. Det är en av insatserna som ska underlätta arbetet med nationell vårdförmedling och öka möjligheten att erbjuda patienter vård inom vårdgarantin.

  4. Fler ska få hjälp till snabbare vård

    Över 60 000 patienter har idag väntat mer än 90 dagar på operation eller behandling, trots att vårdgarantin ger dem rätt till vård inom tre månader. I en ny rapport från Socialstyrelsen och E‑hälsomyndigheten presenteras konkreta åtgärder för att fler patienter ska få snabbare vård genom nationell vårdförmedling.

  5. Fokus på fem områden för digitalisering av vården

    I en färsk rapport pekar E‑hälsomyndigheten ut fem strategiska utvecklingsområden för den fortsatta digitaliseringen av hälsa, vård och omsorg. Den bygger bland annat på flera olika aktörers analyser och myndighetens egen omvärldsbevakning.

  6. Nu har webbplatsen fritidskortet.se lanserats

    Fritidskortet är ett ekonomiskt stöd som ska ge fler barn och ungdomar i åldrarna 8–16 år möjlighet till en meningsfull fritid.

  7. Ett år av samarbete för en nationell digital infrastruktur

    E-hälsomyndigheten driver utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård och omsorg. Ett nära samarbete mellan statliga, regionala och privata aktörer är en förutsättning för att skapa en välfungerande digital infrastruktur som gynnar hela vårdkedjan. Insatser för en nationell digital infrastruktur har präglat E-hälsomyndighetens arbete under 2024. Det visar myndighetens årsredovisning som nyligen publicerats.

  8. E-hälsomyndigheten förenklar för företag inom hälsa och vård

    E-hälsomyndigheten har i uppdrag att ge företag inom hälsa och vård goda förutsättningar att möta framtida krav. Under året har myndigheten arbetat för att förenkla anslutningen till den Nationella läkemedelslistan, bland annat genom att erbjuda stöd till systemleverantörer och aktörer inom vård och apotek.

  9. Välkommen till webbinarium om vårdens nationella digitala infrastruktur och delning av hälsodata

    Är du vårdgivare eller systemleverantör? Anmäl dig till vårt kostnadsfria webbinarium och lyssna på utredare och experter som ger en bild av vad nationell digital infrastruktur kan innebära för svensk hälso- och sjukvård.

  10. EHDS-förordningen är nu publicerad

    EU-förordningen om det europeiska hälsodataområdet (EHDS) har nu publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Förordningen träder i kraft 20 dagar efter publiceringen, och reglerna ska börja tillämpas från och med den 26 mars 2027. Införandet av förändringarna kommer därefter att ske stegvis.