Pågående arbete – färdplan och initiativ
Regeringen vill att staten ska ta ett större ansvar för den nationella digitala infrastrukturen inom hälso- och sjukvården. För att uppnå detta har regeringen tagit flera initiativ, bland annat genom att ge olika uppdrag till statliga myndigheter. E-hälsomyndigheten har flera uppdrag.
Förslag till färdplan för en nationell digital infrastruktur för vården
Den 12 april 2024 lämnade E-hälsomyndigheten en slutrapport med förslag på hur en nationell digital infrastruktur kan genomföras.
En viktig utgångspunkt i uppdraget var att staten ska ta ett större ansvar för den digitala infrastrukturen inom hälso- och sjukvården.
Modulär och återanvändbar infrastruktur
I rapporten föreslår E-hälsomyndigheten att infrastrukturen ska byggas upp av flera olika komponenter och strukturer. Dessa ska vara tekniskt fristående och återanvändbara, vilket kallas en modulär uppbyggnad.
Så långt det är möjligt ska utvecklingen ske i nära samarbete med för Ena – Sveriges digitala infrastruktur. Endast vid behov ska infrastrukturen anpassas specifikt för hälso- och sjukvårdssektorn.
Koppling till användare och styrning
Förslaget beskriver hur den nationella digitala infrastrukturen ska utformas. Det omfattar både de tekniska komponenterna och de styrande och stödjande strukturerna.
Dessutom förklaras hur infrastrukturen ska kopplas till användare, verksamhetssystem och e-tjänster, samt hur styrningen ska se ut.
Beskrivning av de olika delarna i den nationella digitala infrastrukturen (komponenter, stödjande och styrande strukturer) och hur de relaterar till användare, verksamhetssystem, e-tjänster och den politiska styrningen. Klicka för större bild.
Fördjupad analys av grunderna för en nationell digital infrastruktur
I juni 2024 fick E-hälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av den nationella digitala infrastrukturen. Uppdraget handlade om att konkret beskriva vilka komponenter och strukturer som behöver utvecklas samt hur detta ska genomföras. Slutrapporten lämnades den 28 februari 2025.
Fokus på det europeiska hälsodataområdet (EHDS)
I analysen har E-hälsomyndigheten prioriterat de komponenter och strukturer som krävs för att Sverige ska uppfylla kraven i förordningen om det europeiska hälsodataområdet (EHDS-förordningen).
Målet med den nationella digitala infrastrukturen är att:
- höja kvaliteten i vården,
- förbättra patientsäkerheten,
- stärka patientens ställning,
- minska den administrativa bördan för vårdpersonal.
En öppen och sammanlänkad infrastruktur
För att Sverige ska kunna följa förordningen om det europeiska hälsodataområdet krävs en nationell digital infrastruktur som är öppen för alla typer av vårdgivare och aktörer.
Det innebär att alla som arbetar inom hälso- och sjukvården måste vara anslutna till infrastrukturen och uppfylla de krav och skyldigheter som följer med.
Informationsorienterad och API-baserad lösning
I sin slutrapport beskriver E-hälsomyndigheten hur infrastrukturen ska byggas upp. Den ska vara:
- informationsorienterad – med fokus på smidigt och säkert datautbyte,
- API-baserad – vilket gör det möjligt att koppla samman olika system och vårdgivare.
Hälsodata ska i första hand delas direkt mellan vårdgivare enligt nationella specifikationer.
De olika komponenterna i den nationella digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvård.
Omställning för vårdsektorn
E-hälsomyndigheten kommer att etablera grundläggande komponenter och funktioner för det digitala utbytet. På sikt ska dessa byggas vidare och utvecklas.
Att uppfylla EHDS-förordningen innebär en stor omställning för vårdsektorn. För att underlätta övergången behövs:
- sammanhängande strukturer för stöd och styrning,
- tydliga regler och lagstiftning på nationell nivå.
Utveckling av nationell digital infrastruktur pågår
Arbetet med att skapa en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården är redan igång. Flera myndigheter har pågående uppdrag inom området, och E‑hälsomyndigheten har fått i uppdrag att fortsätta utvecklingen under 2025.
I uppdraget ingår att:
- bygga grundläggande komponenter i infrastrukturen, såsom patientdataindex och strukturer för grunddata,
- utveckla tjänster som gör det möjligt för patienter att utöva sina rättigheter enligt EHDS-förordningen,
- förbereda Sverige för genomförandet av den europeiska hälsodataförordningen (EHDS).
E-hälsomyndigheten samarbetar också med Myndigheten för digital förvaltning (Digg) inom ramen för Ena – Sveriges digitala infrastruktur. Tillsammans ska myndigheterna ta fram en säker och samordnad lösning för identitet och behörighet inom vården.