Om det europeiska hälsodataområdet
Det europeiska hälsodataområdet är ett samarbete inom EU för att göra vården bättre för alla invånare. Målet är att förbättra möjligheterna för dig att få vård i alla EU-länder och att stärka förutsättningarna för bland annat forskning och innovation inom hälsovård. Förordningen om det europeiska hälsodataområdet väntas träda i kraft i början av 2025 och kommer därefter att genomföras stegvis.
Vård i Europa med delade hälsodata
När det europeiska hälsodataområdet är på plats kommer du som har ett e-recept i Sverige även kunna hämta ut din medicin i andra EU-länder. Om du blir sjuk i ett annat EU-land, kan vårdpersonalen få tillgång till viktig information om din hälsa, som dina diagnoser, allergier och förskrivna läkemedel. Samma regler gäller inom Sverige, för att vårdpersonalen ska kunna ge dig bästa möjliga vård.
Att använda hälsodata för att ge dig vård kallas primäranvändning.
Hälsodata för forskning och beslutsfattande
Det europeiska hälsodataområdet ska även bidra till framtidens vård genom att tillåta säker och effektiv användning av hälsodata för forskning, innovation och andra samhällsnyttiga syften. Till exempel kan våra gemensamma hälsodata ge stöd för beslutsfattande under kriser som pandemier. I dessa sammanhang kommer data att vara anonymiserad eller skyddad på andra sätt så att ingen kan se vem uppgifterna avser.
Att använda hälsodata för andra syften än det ursprungliga kallas sekundäranvändning.
Kraven på hälsosystem och appar
Förordningen ställer också krav på leverantörer av elektroniska system och hälsoappar. Dessa system ska följa gemensamma regler och format för hur hälsodata ska registreras, struktureras och delas. Det gör det enklare och säkrare att dela information inom EU.
Dina rättigheter till dina hälsodata
Du som får vård i Europa ska ha kontroll över dina egna hälsodata. Du ska kunna se vissa av dina egna hälsodata och vilken vårdpersonal som har haft tillgång till dina uppgifter, kunna spärra vissa data, och även utse ett ombud som kan hjälpa dig. Förordningen innehåller flera rättigheter för dig som invånare.
Vad är elektroniska hälsodata?
Elektroniska hälsodata är digital information om din hälsa. Det kan vara patientöversikter, provsvar, medicinska bilder eller e-recept. Dessa data används inom vården för att ge behandling och följa upp din hälsa.
Vilka påverkas av det europeiska hälsodataområdet?
Det europeiska hälsodataområdet påverkar många grupper, till exempel:
- Alla som får vård i Europa
- Vårdgivare, apotek och vårdpersonal
- Forskare och innovatörer
- Beslutsfattare och myndigheter
- Leverantörer av journalsystem och hälsoappar
- Privata företag som arbetar med kliniska studier.
Slutligt beslut i närtid
Sannolik tidsplan för EHDS. Klicka på bilden för att se den i större format.
Våren 2024 kom Europaparlamentet och EU:s ministerråd överens om förslaget till ett europeiskt hälsodataområde. Europaparlamentet förväntas ta ett slutgiltigt beslut i närtid, troligen efter årsskiftet.
När beslutet har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning (EUT), börjar förordningen att gälla efter två år. Tillämpningen av förordningen kommer ske stegvis.
Inom det europeiska hälsodataområdet ska individer kunna röra sig fritt och ha tillgång till sina hälsodata i elektroniskt format, enkelt och gratis. Ett gemensamt regelverk ska också säkerställa att det finns högt integritetsskydd för enskilda individer. Stor vikt läggs också vid informationssäkerhet och robusta strukturer som kan motstå cyberangrepp.
E-hälsomyndigheten har, tillsammans med Socialstyrelsen, varit expertstöd för regeringskansliet under förhandlingar inför beslut om förordningen.