För dig som vårdgivare

Det europeiska hälsodataområdet syftar till att förbättra vårdkvaliteten, stärka patienternas rättigheter och främja innovation genom säker och effektiv delning av hälsodata både inom Sverige och EU.

EHDS_för dig som vårdgivare_Bild

Med tillgång till relevant och nödvändiga hälsodata kan vårdpersonal fatta bättre beslut. Gemensamma standarder för dokumentation och informationsdelning förbättrar också samordning och kontinuitet. Det europeiska hälsodataområdet stödjer forskning genom att tillgängliggöra större mängder anonymiserade data, vilket kan bidra till personcentrerad vård, nya behandlingsmetoder och medicinska framsteg.

Det europeiska hälsodataområdet innebär både nya möjligheter och krav. Nedan får du en översikt över kraven som ställs på Sverige som stat och som i vissa delar praktiskt kommer behöva genomföras av vårdgivare.

Patientens rättigheter

Sverige har en skyldighet att säkerställa att patienter kan utöva sina rättigheter. Rent praktiskt kan detta komma att ställa ett antal krav på vårdgivarna att möjliggöra att patienten exempelvis kan:

  • Se och hantera sina egna hälsodata.
  • Få information om när hälso- och sjukvårdspersonal har fått tillgång till deras hälsodata.
  • Spärra hälsodata.
  • Begära att sin hälsodata överförs till en annan vårdgivare (”dataportabilitet”).

Tillgång till hälsodata

Hälso- och sjukvårdspersonal ska ha tillgång till relevanta och nödvändiga hälsodata om patienter som de behandlar oavsett om patienten bor i Sverige eller i ett annat EU-land. Tillgången ska kunna ske genom särskilda tillgångstjänster. Det är Sverige som medlemsstat som har skyldigheten att tillhandahålla sådana tjänster.

Detta innebär rent praktiskt att de system som vårdgivare använder ska kunna tillgängliggöra och ta emot hälsodata för att kunna visa det för sin hälso- och sjukvårdspersonal. Detta kan innebära behov av tekniska anpassningar.

Observera att leverantörer också har ett stort ansvar.

Gemensamma standarder

Det europeiska hälsodataområdet kommer att ställa krav på att de så kallade prioriterade kategorierna dokumenteras enligt gemensamma EU-standarder. Du som vårdgivare har ett direkt ansvar, som följer av förordningen, att säkerställa att när din hälso- och sjukvårdspersonal uppdaterar informationen när de har behandlat en patient.

Sekundäranvändning av data

Vårdgivare ska i egenskap av hälsodatainnehavare tillgängliggöra olika kategorier av hälsodata. Dessa beskrivs i artikel 51.