EU-samarbete inom primäranvändning

Medlemsstaterna i EU samarbetar i gemensamma utvecklingsprojekt som kallas "Joint Action", på svenska ”gemensam aktivitet”, för att förbereda och underlätta införandet av förordningen om det europeiska hälsodataområdet.

eu-flagga

Ett medlemsland leder en Joint Action, men flera andra länder är också med. Antingen som ledare för arbetsgrupper, deltagare eller observatörer. Till dessa projekt kopplas även särskilda intressentgrupper. Nedan beskrivs det pågående EU-arbetet för att förenkla användningen av elektroniska hälsodata enligt det europeiska hälsodataområdet.

Joint Action Extended EHR (XtEHR)

Inom detta EU-projekt tas specifikationer och guider fram för att ingå i de regler som EU-kommissionen ska besluta om (genomförandeakter). Regler som rör e-recept och patientöversikt ska vara klara senast 24 månader efter att förordningen träder i kraft. Specifikationerna ska följa formatet European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF). Denna Joint Action pågår till 2026.

Regler för medicinska tester, som till exempel laboratorieresultat, medicinska bilder och epikriser (den avslutande journalanteckningen som sammanfattar en viss vårdperiod) ska vara klara senast 48 månader efter att förordningen träder i kraft.

Det finns en projekthemsida där du kan anmäla dig till ett intressentforum.

Projektet leds av Cypern och involverar 25 länder. Sverige deltar genom E-hälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Equalis AB. Equalis AB, som är ett icke-vinstdrivet företag, arbetar med att säkra kvaliteten på svensk laboratoriediagnostik och är ansvarigt för NPU-koder inom laboratoriemedicin. NPU är en internationell standard som används i Sverige, Norge och Danmark, medan många andra EU-länder använder LOINC-systemet.

Projektet består av nio arbetspaket. E-hälsomyndigheten leder arbetspaket 6 (WP6), som handlar om patientöversikt och e-recept. WP6 är uppdelat i två delar:

  • T6.1 om patientöversikt, som leds av italienska ARIA och Socialstyrelsen.
  • T6.2 om e-recept, som leds av E-hälsomyndigheten.

Den första delleveransen rapporterades i oktober 2024, och ytterligare en kommer att rapporteras under 2025. Den slutliga leveransen ska vara klar i början av 2026 och utgöra underlag för kommissionens regler.

Nuvarande riktlinjer

Projektet XtEHR bygger vidare på samarbetet inom Patientrörlighetsdirektivet. Enligt direktivet ska ett frivilligt nätverk för e-hälsa finnas, där medlemsländer deltar. Detta nätverk har tagit fram riktlinjer och format för frivillig delning av hälsodata mellan länder. Här kan du läsa mer om nätverket och dess riktlinjer (länk).