För dig som jobbar inom hälso- och sjukvården
För dig som arbetar inom vården kommer det bli lättare att få tillgång till elektroniska hälsodata, både inom Sverige och i andra EU-länder. Primäranvändning är den datadelning som sker inom hälso- och sjukvården och där individen själv ska ha tillgång till, och kontroll över, sina elektroniska hälsodata.
Du kommer att kunna se patientens sjukdomshistoria, medicinska bilder, laboratorieresultat och andra viktiga uppgifter snabbare. Detta hjälper dig att fatta bättre beslut om behandling och diagnoser.
Enklare tillgång till rätt hälsodata innebär också att du kan ge en mer sammanhållen vård. Du slipper lägga tid på att hämta information från flera olika system, vilket minskar din administrativa arbetsbörda.
Om du bedriver forskning kan du också dra nytta av att lättare få tillgång till hälsouppgifter, vilket underlättar innovation och utveckling inom vården.
Förväntade effekter
Några av de förväntade effekterna med det europeiska hälsodataområdet är bättre diagnostik och behandling, förstärkt patientsäkerhet och effektivare vård.
Medlemsstaterna ska enligt förslaget om ett europeiskt hälsodataområde säkerställa att vissa prioriterade kategorier av elektroniska hälsodata har ett gemensamt format som kan accepteras och utbytas mellan, och inom, samtliga EU-länder, det som kallas interoperabilitet. De prioriterade kategorierna är:
- patientöversikter
- e-recept och elektronisk expediering
- bilddiagnostik
- medicinska testresultat
- utskrivningsrapporter
För att denna datadelning ska kunna ske enhetligt inom EU, ska dessa följa ett europeiskt format för utbyte av elektroniska patientjournaler. Detta format fastställs av Kommissionen i genomförandeakter.
Kommissionen ska också fastställa genomförandeakter vad gäller bland annat gränsöverskridande identifiering och autentisering för fysiska personer och hälso- och sjukvårdspersonal.
MyHealth@EU
Alla medlemsstater ska delta i och bidra till en gränsöverskridande digital infrastruktur (MyHealth@EU) där data kan tillgängliggöras på förfrågan vid gränsöverskridande vård.
I varje land ska det finnas en nationell kontaktpunkt för digital hälsa. Alla länders kontaktpunkter är kopplade till varandra via ett särskilt säkert nät. E-hälsomyndigheten kan bli den nationella kontaktpunkten i Sverige.
De tjänster som kommer att finnas först är e-recept och patientöversikter. Det innebär att du ska kunna hämta ut dina förskrivna läkemedel i andra EU-länder. Om du blir sjuk i ett annat EU-land ska en vårdgivare där kunna få ta del av vissa av dina elektroniska journaluppgifter från Sverige.