Dina rättigheter som privatperson

De rättigheter som beskrivs nedan har du såväl inom det egna landet som i andra EU/EES-länder som du eventuellt vistas i eller har kontakt med.

kvinna går en promenad

Rätten till fri rörlighet är en grundprincip

När EU föreslår det som kallas ett gemensamt europeiskt hälsodataområde, bygger lagförslaget på två fundamentala grundprinciper inom unionen: rätten till fri rörlighet och rätten till skydd av den personliga integriteten.

Tanken bakom lagförslaget är att skapa möjligheter för att dela data mellan de skilda hälso- och sjukvårdssystem som finns i EU-länderna.

Ett gemensamt europeiskt hälsodataområde leder till bättre diagnostik och behandling, förstärkt patientsäkerhet och effektivare sjukvård. Det innebär också en förstärkt patientautonomi, vilket betyder att det i första hand är individen som beslutar om sina egna data och vilka data som ska delas med vem.

Dina rättigheter

Enligt det europeiska hälsodataområdet ska du som sökt vård i EU/EES ha rätt att:

  • Utan kostnad, omedelbart och på ett lättillgängligt sätt, kunna få tillgång till och ladda ner en elektronisk kopia av vissa prioriterade kategorier av dina elektroniska hälsodata som behandlas i samband med vårdändamål.
  • Begränsa hälso- och sjukvårdspersonalens tillgång till alla eller delar av dina hälsodata.
  • Välja att inte delta i utbyte av hälsodata för vårdändamål inom det europeiska hälsodataområdet, om Sverige inför bestämmelser om det. Detta skulle till exempel kunna innebära att du måste lämna in tidigare laboratorierapporter till din läkare i fysisk form.
  • Omedelbart och utan kostnad kunna få information om vilka som fått tillgång till dina hälsodata, bland annat via automatiska notiser.
  • Via digitala tjänster lägga till information, eller välja att överföra information från en hälsoapp, i din egen patientjournal eller i en journal som avser en person vars hälsodata du har rätt att ta del av.
  • Kunna göra rättelser online
  • ge en annan person möjlighet att ta del av dina e-hälsodata för din räkning och utöva vissa av dina rättigheter (fullmaktstjänster).
  • Kunna utöva ovanstående genom att medlemsstaterna i EU har inrättat tjänster för tillgång till dina elektroniska hälsodata på nationell, regional eller lokal nivå (till exempel genom patientportaler).
  • Ge tillgång till eller begära att den som har elektroniska hälsodata om dig överför dessa, utan kostnad och omedelbart, till en mottagare som du själv väljer inom vård eller sektorn för social trygghet eller sektorn för tjänster relaterade till kostnadsersättningar (”dataportabilitet”).
  • Om den som har dina data och den som du vill ska få tillgång till dem finns i olika EU-länder så ska utbytet ske enligt det europeiska formatet så att mottagaren kan läsa och godta data. Detta ska vara utan kostnad för datamottagaren.