För dig som bor i EU

Du får större kontroll över dina elektroniska hälsodata tack vare det europeiska hälsodataområdet. Dessutom utökas de rättigheter du redan har enligt dataskyddsförordningen, GDPR.

kvinna i mössa

Med det europeiska hälsodataområdet kan du:

  • Få omedelbar och kostnadsfri tillgång till vissa av dina hälsodata i elektronisk form. De kategorier det gäller är patientöversikter, e-recept och elektronisk expediering, bild- och bildrapporter, medicinska testresultat och utskrivningsrapporter.
  • Dela dina uppgifter med vårdpersonal inom hela EU men även inom Sverige.
  • Lägga till information, rätta fel, begränsa tillgången och se vem som har fått tillgång till dina uppgifter.

Primär- och sekundäranvändning

Hälsodata om dig kan användas på två olika sätt, för olika syften.

Primäranvändning av hälsodata innebär användning av din hälsodata för ditt vårdändamål. Det kan till exempel vara för att förbättra din vård och behandling, bättre diagnostik eller uppföljning av ditt hälsotillstånd​​​.

Sekundäranvändning av hälsodata innebär att använda insamlade hälsodata för andra ändamål än de ursprungligen dokumenterades eller samlades in för. Dessa sekundära ändamål är till exempel för forskning, statistik eller utveckling av vårdkvalitet​​.

Säkerhet och integritet

  • Dina uppgifter kan bara användas för särskilda syften, antingen för din vård eller för vissa samhällsnyttiga syften, forskning, statistik eller utveckling av vårdkvalitet.
  • Det är bara behöriga personer som får tillgång till dina hälsodata.
  • Du har rätt att få reda på vem som har fått tillgång till dina hälsodata för vårdändamål. Om du vill kan du få automatiska notiser.
  • Om dina hälsodata används för samhällsnyttiga syften behöver användaren först få ett tillstånd. De som använder dina data får inte veta vem du är. I dessa fall kommer dina data att behandlas i säkra miljöer, och endast anonymiserade eller pseudonymiserade data kan behandlas i de säkra miljöerna. Endast anonymiserade data får laddas ned från de säkra miljöerna.

Du som inte vill delta

  • Du kan begränsa tillgången till dina uppgifter för vårdändamål. 
  • Du kan, om Sverige inför bestämmelser om det, välja att inte delta i utbyte av hälsodata för vårdändamål inom det europeiska hälsodataområdet. Detta skulle till exempel kunna innebära att du måste lämna in tidigare laboratorierapporter till din läkare i fysisk form.
  • Om du inte vill att dina uppgifter används för samhällsnyttiga ändamål såsom forskning, innovation eller beslutsfattande (sekundär användning), kan du enkelt avstå. I vissa fall, när det gäller viktiga samhällsintressen, kan dina data ändå användas med strikta skyddsåtgärder.