Ny katalog ska omfatta alla vårdgivare och utförare av socialtjänst

E-hälsomyndigheten har tagit fram en nationell katalog som ska innehålla grunduppgifter om alla vårdgivare och utförare av socialtjänst i Sverige, både offentliga och privata. Katalogen är en viktig del av den framväxande nationella digitala infrastrukturen för hälsa, vård och omsorg. Redan nu finns uppgifter om vårdgivare som erbjuder offentligt finansierad vård i katalogen.

Ny katalog_bild

I en färsk redovisning till regeringen föreslår E-hälsomyndigheten att den nationella katalogen på sikt ska omfatta alla vårdgivare och utförare av socialtjänst och att det ska bli obligatoriskt för dessa aktörer att lämna uppgifter till katalogen.

Målet är att den nationella katalogen över vårdgivare och utförare av socialtjänst ska bli en gemensam kvalitetssäkrad informationskälla för uppgifter om organisationer och deras verksamheter inom hälsa, vård och omsorg.

Första versionen används för vårdförmedling

– Flera myndigheter har pekat på att det finns behov av en heltäckande nationell informationskälla över organisationer inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Nu har vi tagit första steget för att skapa en sådan katalog, säger Max Herulf, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Den nationella katalogen är i drift sedan i januari i år och används av de tjänster för nationell vårdförmedling som E‑hälsomyndigheten utvecklar. Nationell vårdförmedling handlar om att patienter ska kunna få vård hos en annan vårdgivare med ledig kapacitet eller kortare väntetider och är en del av regeringens ambition att korta köerna inom hälso- och sjukvården.

I den nationella katalog som E-hälsomyndigheten nu utvecklar finns för närvarande information om de aktörer som erbjuder offentligt finansierad vård. Katalogen innehåller bland annat uppgifter om vårdgivarnas organisation, kontaktuppgifter, organisationsstruktur och en beskrivning av den verksamhet som bedrivs.

Kan bidra i arbetet mot välfärdsbrottslighet

Under arbetet med katalogen har E-hälsomyndigheten haft dialog med myndigheter, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Inera, regioner, kommuner och privata aktörer.

I dialogen har det framkommit att den nationella katalogen även skulle kunna bidra till att minska välfärdsbrottsligheten. Detta genom att katalogen ger ökade möjlighet att ta referenser och göra uppföljningar. E-hälsomyndigheten vill därför utreda hur katalogen kan användas som ett verktyg i arbetet mot välfärdsbrottslighet.